Friday, January 28, 2011

CERITA ULCER & GARAM

Assalamualaikum.

Korang pernah dengar tak perkataan ulser atau nama kampungnye, pecah mulut (kot). Bagi yang tak kenal, aku quote definition dari INFO SIHAT: "Ulser merupakan satu tompokan putih atau kuning dalam mulut yang mempunyai tanda kemerahan di sekelilingnya. Ulser ini mempunyai saiz yang berbeza-beza dan menyakitkan."

Courtesy of Google.
Tak payah la besar2 image ni, tak best. :)

Sape pernah kene? Aku selalu kena ulser ni. Orang kata sebab kurang air, ya betul kot. Tapi aku bukan jenis yang kurang minum air masak. Sehari sekurang-kurangnya satu botol mineral besar atau lebih mesti aku habiskan. Tak la banyak sangat tapi aku rasa tak kurang.


Nak dapat kepastian, aku tanya pada doktor bertauliah merangkap abang aku sendiri antara sebab-sebab ulser ni. Dia terangkan guna bahasa scientific conpem la aku nganga. Sebenarnya, mengikut info yang aku baca kat situ, punca sebenar ulser mulut tidak diketahui namun ia selalunya dikaitkan dengan stres, perubahan hormon, jangkitan, kekurangan zat makanan, alahan, rawatan radiasi dan rawatan kemoterapi.

Ubat die? Aku selalu guna oral aid or oral paste yang beli kat Pharmacy. Tapi yang ni kadang2 tak jalan. Dia tak layan. Jadi, ubat paling mujarab, murah, dan senang didapati ialah semestinya cik garam. Ye betul cik garam. Tu, yang ada kat dapur korang tu!

Aku sebenarnya takut sangat nak bubuh cik garam ni sebab aku sure sakit punye, tapi aku dah tak tahan sakit ni dah berlarutan for few days. Hilang selera makan. Bibir pun pecah-pecah. Jadi aku mintak housemates tolong bubuh kan cik garam sebab aku sendiri pun tak sanggup, ekeke, tapi, dua2 cik fariza & wada lagiii tak sanggup sebab diorang ngilu - eh eh apeda korang ni buat aku lagi cuak. Takpe. Aku genggam garam tu banyak2, ambik kau! Adehhhhhhhhhhhhhhhhhh.

Jadi 2 jam yang lepas, dengan bantuan cermin Syazlina (:P) aku telah berjaya kuatkan iman dengan menabur cik garam right on the ulcer part! Aduhhhhhh pedih gilaaaaa! Sob sob nanges. Sakit yang amat sangat. Tapi aku berani buat sebab memang berkesan, superb weh. *Dengan izin Allah yang Maha menyembuhkan.*


Cik Garam, terima kasih membantu buat saya nangis kejap tapi pastu boleh terus senyum selalu!

Sape yang kena ulser, WAJIB cuba petua di atas.
Insyaallah sembuh.
Macam yuyu.

(^____^)


Jadi besok boleh berangkat pulang ke kampung dengan hati riang gembira! Mak, masak sedap-sedap ye sebab mulut saya dah boleh makan dengan selesa dan manyak-manyak! Oyehhh.

24 comments:

  1. pakai bonjela je..
    tak sakit..sedap plak 2
    hehehe

    ReplyDelete
  2. wah!!gud3!! t aku gtaw mmbe aku yg salu kene ulser nh..hahah

    ReplyDelete
  3. ouchh....bace pasal ulser..rasa pedih plak ..hehe

    ReplyDelete
  4. AISUMI CHAN:

    terbukti, yuyu experience sendiri.

    SYEDGRAPIX:

    A'ah guna garam lagi ok dari ubat2 kat pharmacy.

    BACT:

    yuyu penah pakai bonjela tapi tak jalan gak. Bonjela lagi ok untuk gusi bengkak.

    OFCUZ:

    :) Best woo ulser kena garam. :P

    NORZULAIQHA:

    pedih lagi bila kena garam.

    ReplyDelete
  5. best la sgt..klau dh makin mbesar gk.. asip cr yuyu!!!

    ReplyDelete
  6. hahaha. insyaallah baik punye nanti asip. yuyu dah 2x try buat camni dan memang berkesan. But again, dengan izin ALLAH. :)

    ReplyDelete
  7. hahaha. insyaallah baik punye nanti asip. yuyu dah 2x try buat camni dan memang berkesan. But again, dengan izin ALLAH. :)

    ReplyDelete
  8. hahaha. insyaallah baik punye nanti asip. yuyu dah 2x try buat camni dan memang berkesan. But again, dengan izin ALLAH. :)

    ReplyDelete
  9. ARMOURIS:

    thanks for the add. info. :)

    ReplyDelete
  10. senang je rupanya..pakai garam..thanx for sharing..

    singgah sini pulak ya..

    ReplyDelete
  11. yuyu:

    amal panggil ni "mata ikan"
    nama kampung gak la..

    selalu gak kena..orang cakap kalau jadi mcm tu sebab kepingin nak makan daging..

    tak tau la betul ke tak..huhu...=p

    ReplyDelete
  12. NOUR AKMAL:

    haaa, betul2 mata ikan. yuyu penah dengar tu.

    oh, tapi yg kepingin nak makan daging tu tak pernah dengar...

    :) thanks for dropping comment here.

    MASTERFAIZ:

    thanks. dah visit blog u tadi. :)

    ReplyDelete
  13. aku bukan skakat kene ulser.demam pon garam effective.tapi malas lah nk cerite kat ko.^_^ cara dye

    ReplyDelete
  14. aku bukan skakat kene ulser.demam pon garam effective.tapi malas lah nk cerite kat ko.^_^ cara dye

    ReplyDelete
  15. pernah kene..mengalir air mata gak..=)

    ReplyDelete
  16. perghhh!! petua yang bagus nih.. tapi selalunya kalau ulcer, letak marjerin je. sebab marjerin kaya dengan selulosa yang boleh membina balik dinding sel gigi. hehehe

    ReplyDelete
  17. dulu selalu gak kena ulser ni, memang menangis lerrr..sekarang dah tak kena lagi..cuma gigi jer yang selalu sakit...aduh...menangkap sampai kekepala wooooo

    ReplyDelete
  18. betul ke ubat ulser ni pakai garam? hmmm

    Terkini di blog aku: Korang rasa apa aku tulis? Hehe

    ReplyDelete
  19. o... ulser namenye upenye, ingat kan peca mulut biase je... slalu kene ni..

    ReplyDelete